Cmentarz

Kaplica św. Elżbiety (nie istnieje)

Elizabeth-Kapelle, Alte Kirche, Ehemalige Holz-Kirche in Kleinitz

Kaplica św. Elżbiety znajdowała się we wsi Klenica (powiat zielonogórski). Pierwotnie był to drewniany kościół należący do poznańskiej diecezji wzmiankowany był w 1424 roku. W okresie reformacji został przejęty przez protestantów, a w XVII stuleciu przywrócony katolicyzmowi przez otyńskich Jezuitów. Na rysunku Carla Beniamina Schwarza z przełomu XVIII i i XIX wieku opisano go jako "stara kaplica św. Elżbiety" (Die alte Elizabeth-Kappele bei Kleinitz). W przedwojennej kronice kościoła Nawiedzenia ...
Kaplica św. Elżbiety znajdowała się we wsi Klenica (powiat zielonogórski). Pierwotnie był to drewniany kościół należący do poznańskiej diecezji wzmiankowany był w 1424 roku. W okresie reformacji został przejęty przez protestantów, a w XVII stuleciu przywrócony katolicyzmowi przez otyńskich Jezuitów. Na rysunku Carla Beniamina Schwarza z przełomu XVIII i i XIX wieku opisano go jako "stara kaplica św. Elżbiety" (Die alte Elizabeth-Kappele bei Kleinitz). W przedwojennej kronice kościoła Nawiedzenia NMP w Klenicy świątynię opisywano jako stary kościół (Alte Kirche), dawny drewniany kościół (Ehemalige Holz-Kirche in Kleinitz). Świątynię rozebrano w roku 1830.

Pierwotny drewniany kościół w Klenicy, rozebrany w roku 1830.
    Stara kaplica (wcześniej pierwszy kościół) we wsi Klenica (powiat ...