Pawilony myśliwskie księcia Henryka

Heinrichlust / Geibelschlosschen

Nie istnieje

Nazwą Heinrichlust określano letnią rezydencję księcia Heinricha Schönaich z Siedliska, wybudowaną ok. 1840 roku w Borach Tarnowskich, przy drodze między Tarnowem Jeziernym a Siedliskiem. Było to dosyć odludne ale ulubione miejsce odpoczynku księcia. Niedaleko znajdował się Gaj Wandy (Wandashain) - założenie parkowe z polem kasztanowców. Pięknie otoczoną rezydencję upodobał sobie również niemiecki poeta romantyczny Emanuel Geibel, który wielokrotnie tu gościł i odpoczywał znajdując natchnienie do ...
Nazwą Heinrichlust określano letnią rezydencję księcia Heinricha Schönaich z Siedliska, wybudowaną ok. 1840 roku w Borach Tarnowskich, przy drodze między Tarnowem Jeziernym a Siedliskiem. Było to dosyć odludne ale ulubione miejsce odpoczynku księcia. Niedaleko znajdował się Gaj Wandy (Wandashain) - założenie parkowe z polem kasztanowców. Pięknie otoczoną rezydencję upodobał sobie również niemiecki poeta romantyczny Emanuel Geibel, który wielokrotnie tu gościł i odpoczywał znajdując natchnienie do pisania. Pawilony prawdopodobnie wyburzono w roku 1945 - podobnie jak inne rozlokowane w puszczy obiekty mogły służyć za schronienie niedobitkom wojsk niemieckich i stanowić zagrożenie dla zaplecza frontu. Dzisiaj w miejscu dawnych zabudowań można znaleźć pozostałości zabudowań, piwnicę, studnię. Miejsce to upamiętnia tablica informacyjna.

Fragment planu Meßtischblatt z 1896 roku przedstawiający część ...
    Pozostałość po tzw. Zamku Geibela, czyli leśnej rezydencji księcia ...