Mnich w Tworzyjanowie

Der Mönch bei Floriansdorf, Der Mönch bei Kiefendorf, Mnich z Garncarska

Obiekt znany w czasach niemieckich jako Mnich z Tworzyjanowa. Do czasów powojennych wykopalisk archeologicznych rzeźba pozostawała zakopana w ziemi. Wydobyto ją z ziemi podczas badań prowadzonych przez prof. dr hab. Helenę Cehak-Hołubowiczową w 1950 r. Wówczas nastąpiło uszkodzenie figury - odłamanie bazy od korpusu. W 1958 r. (lub w 1960 r.) rzeźba została ustawiona przy skrzyżowaniu ulic Piotra Włostowica i Armii Krajowej, a na początku lat 70. XX w. (lub 1975 r.) przeniesiona na ul. Armii Krajowej ...
Obiekt znany w czasach niemieckich jako Mnich z Tworzyjanowa. Do czasów powojennych wykopalisk archeologicznych rzeźba pozostawała zakopana w ziemi. Wydobyto ją z ziemi podczas badań prowadzonych przez prof. dr hab. Helenę Cehak-Hołubowiczową w 1950 r. Wówczas nastąpiło uszkodzenie figury - odłamanie bazy od korpusu. W 1958 r. (lub w 1960 r.) rzeźba została ustawiona przy skrzyżowaniu ulic Piotra Włostowica i Armii Krajowej, a na początku lat 70. XX w. (lub 1975 r.) przeniesiona na ul. Armii Krajowej (droga do schroniska Pod Wieżycą).

Trzy kamienne rzeźby - Niedźwiedź ze Strzegomian (obecnie na szczycie ...
    "Mnich" w pobliżu dzisiejszej wsi Tworzyjanów [Das Historische ...