Ciemny Jar

Kohlgrund

Ciemny Jar (niem Kohlgrund) Górny odcinek doliny Bielawicy wcinający się pomiędzy Końską Kopę a Chmielinę. Ciągnie się na wysokości ok. 470 - 550 m.n.p.m.na długości około 1 km. w stronę Przełęczy Trzech Buków. Dolny wylot Ciemnego Jaru znajduje się u spływu Bielawicy z Niedźwiedzim Potokiem. Dochodzi tu ulica Nowobielawska w Bielawie. Sa też ujęcia wodociągowe, zbudowane w 1928 roku. Zbocza ograniczające wąwóz porastają lasy świerkowo bukowe. Przez Ciemny Jar przechodzi niebieski szlak E3 z Przełęczy ...
Ciemny Jar (niem Kohlgrund) Górny odcinek doliny Bielawicy wcinający się pomiędzy Końską Kopę a Chmielinę. Ciągnie się na wysokości ok. 470 - 550 m.n.p.m.na długości około 1 km. w stronę Przełęczy Trzech Buków. Dolny wylot Ciemnego Jaru znajduje się u spływu Bielawicy z Niedźwiedzim Potokiem. Dochodzi tu ulica Nowobielawska w Bielawie. Sa też ujęcia wodociągowe, zbudowane w 1928 roku. Zbocza ograniczające wąwóz porastają lasy świerkowo bukowe. Przez Ciemny Jar przechodzi niebieski szlak E3 z Przełęczy Woliborskiej na Trzy Buki i Wielką Sowę. Fragment niemieckiej mapy z 1881 roku na której naniesiony jest Ciemny Jar.

Zima w Górach Sowich - Kohlgrund, dziś Ciemny Jar, czyli dolina ...
    Góry Sowie. Ciemny Jar. Widok z Kociego Grzbietu. Po lewej Końska ...