Chełmiec (kolonia)

Hochwald

Chełmiec (Hochwald) to niewielkie osiedle stanowiące część Boguszowa-Gorc, leżące w dolinie Czerwonego Strumienia /Rothenbach/, od którego wzięły nazwę niemieckie Gorce. Do 1945 r. kolonia Lubomina, później do 1973 r. część Gorc. Dzisiaj kilka budynków leżących przy ul. Nowy Lubominek. Osiedle powstało prawdopodobnie w początkach XIX w. w związku z lokalizacją huty szkła. Właścicielem tych terenów był wtedy baron von Richthofen, przodek "Czerwonego Barona" - asa lotnictwa niemieckiego z czasów I ...
Chełmiec (Hochwald) to niewielkie osiedle stanowiące część Boguszowa-Gorc, leżące w dolinie Czerwonego Strumienia /Rothenbach/, od którego wzięły nazwę niemieckie Gorce. Do 1945 r. kolonia Lubomina, później do 1973 r. część Gorc. Dzisiaj kilka budynków leżących przy ul. Nowy Lubominek. Osiedle powstało prawdopodobnie w początkach XIX w. w związku z lokalizacją huty szkła. Właścicielem tych terenów był wtedy baron von Richthofen, przodek "Czerwonego Barona" - asa lotnictwa niemieckiego z czasów I Wojny Światowej. Huta specjalizowała się w produkcji butelek do wody mineralnej i piwa, zlikwidowano ją pod koniec XIX w. W tym czasie Chełmiec stał się osiedlem górniczym zamieszkałym przez pracowników pobliskich kopalni. [runner]

Hochwald bei Gottesberg - Gasthaus zur Glashutte - 1899r. Może ...
    Fragment Gorc na mapie z lat 30-tych XXw., w centralnym miejscu ...