Nagrobek (fragment)

Cmentarz ewangelicki (dawny)

Evangelische Friedhof

Większość mieszkańców Owiesna do 1945 r. stanowili ewangelicy. Po przekazaniu kościoła w Owieśnie katolikom, prawdopodobnie, podobnie jak w w innych śląskich miejscowościach, na przykościelnym cmentarzu chowano także zmarłych ewangelików, a tylko niektórych, na życzenie rodzin, na cmentarzu w pobliskiej Różanej. Dopiero w początkach XIX w. wytyczono miejsce, na ok. 0.5 ha działce, pod nowy cmentarz dla ewangelików, po wschodniej stronie głównej drogi, naprzeciw budynku szkoły ewangelickiej ...
Większość mieszkańców Owiesna do 1945 r. stanowili ewangelicy. Po przekazaniu kościoła w Owieśnie katolikom, prawdopodobnie, podobnie jak w w innych śląskich miejscowościach, na przykościelnym cmentarzu chowano także zmarłych ewangelików, a tylko niektórych, na życzenie rodzin, na cmentarzu w pobliskiej Różanej. Dopiero w początkach XIX w. wytyczono miejsce, na ok. 0.5 ha działce, pod nowy cmentarz dla ewangelików, po wschodniej stronie głównej drogi, naprzeciw budynku szkoły ewangelickiej .Do bramy cmentarza prowadzi boczna, polna droga o dł. ok. 60 m. Od wschodu cmentarz odgradza od pól , kamienny, 1.7 m wysokości mur. Reszta terenu jest ogrodzona płotem drucianym. Po 1946 r. cmentarz nie był już użytkowany i ulegał powolnej degradacji. Jednak w latach 70. XX w. zbudowano nowa bramę i na cmentarzu ustawiono wysoki kratownicowy krzyż, ale po 2005 r. ktoś wpadł na pomysł, aby usunąć z cmentarza reszki pozostałych nagrobków i jego teren zniwelować. PS. Na mapie z 1881 r. na północ od granicy cmentarza zaznaczono plac sportowy (Sp.Pl.). /SyG/

Owiesno. Polna droga prowadząca do dawnego cmentarza ewangelickiego. ...
    Owiesno. Polna droga prowadząca do dawnego cmentarza ewangelickiego.