Szybowisko Mieroszów - Nowe Siodło

Jatki (663 m n.p.m.)

Fleischer Berge, Fleischerberge

Jatki (niem. Fleischer Berge) (663, 661 m n.p.m.) – dwuwierzchołkowe wzniesienie w Sudetach Środkowych, w Górach Kamiennych, w zachodniej części pasma Gór Suchych.
Masyw położony jest na północny wschód od miejscowości Mieroszów. Stanowi zakończenie bocznego grzbietu, odchodzącego od Średniaka, z którym łączy się poprzez Garbatkę i Miłosz. Grzbiet ten kończy się nad Kowalową i Mieroszowem, nad przełomem Ścinawki, która tu płynie na południe.
Masyw zbudowany jest z permskich porfirów kwarcowych (ryolitów) i tufów porfirowych (ryolitowych), należących do północnego skrzydła niecki śródsudeckiej.
Wzniesienie porośnięte jest lasem świerkowym regla dolnego.

Panorama Mieroszowa widziana z Jatek.