Statua Wolności - miniatura (Minieuroland)

Statua Wolności – a właściwie „Wolność opromieniająca świat" jest to posąg na wyspie Liberty Island u ujścia rzeki Hudson do Oceanu Atlantyckiego w Nowym Jorku. Ten monumentalny, neoklasycystyczny obiekt, wzniesiony w latach 1884–1886 według projektu Frédérica Auguste'a Bartholdiego (rzeźba), Gustawa Eiffla (konstrukcja) i Richarda Morrisa Hunta (postument), jest symbolem wolności Nowego Jorku i Stanów Zjednoczonych oraz darem narodu francuskiego dla USA w stulecie uchwalenia Deklaracji Niepodległości. ...
Statua Wolności – a właściwie „Wolność opromieniająca świat" jest to posąg na wyspie Liberty Island u ujścia rzeki Hudson do Oceanu Atlantyckiego w Nowym Jorku. Ten monumentalny, neoklasycystyczny obiekt, wzniesiony w latach 1884–1886 według projektu Frédérica Auguste'a Bartholdiego (rzeźba), Gustawa Eiffla (konstrukcja) i Richarda Morrisa Hunta (postument), jest symbolem wolności Nowego Jorku i Stanów Zjednoczonych oraz darem narodu francuskiego dla USA w stulecie uchwalenia Deklaracji Niepodległości. Ta konstrukcja ze stali i miedzi (obecnie zaszła patyną, dając kolor zielony) ważąca 229 ton, osiąga wysokość 93 m wraz z cokołem. Piedestał zaś ma wys. 47m. Wnętrze statuy jest przeznaczone do zwiedzania, wraz z dwoma tarasami widokowymi i prowadzącymi do nich ciągami schodów. W X 2012 roku po wieloletniej przerwie ponownie otwarto dla zwiedzających również koronę.

Statua Wolności z wyspy Liberty Island u ujścia rzeki Hudson do ...
    Statua Wolności w Parku miniatur Minieuroland .