Łuk Triumfalny - miniatura (Minieuroland)

Łuk Triumfalny – pomnik w stylu rzymskim zdobiony 4 reliefami, stojący na Place Charles-de-Gaulle w Paryżu jest jedną z największych atrakcji turystycznych tego miasta. Wzniesiono go z inicjatywy Napoleona dla uczczenia zwycięstwa francuskiej armii pod Austerlitz w 1805 roku. Projektantem był Jean François Chalgrin, zaś dekorację rzeźbiarską wykonał François Rude. Ponieważ prace trwały aż 30 lat budowę Łuku ukończono dopiero za panowania Ludwika Filipa pod okiem architekta Abel Blouet. Na 51-metrowej ...
Łuk Triumfalny – pomnik w stylu rzymskim zdobiony 4 reliefami, stojący na Place Charles-de-Gaulle w Paryżu jest jedną z największych atrakcji turystycznych tego miasta. Wzniesiono go z inicjatywy Napoleona dla uczczenia zwycięstwa francuskiej armii pod Austerlitz w 1805 roku. Projektantem był Jean François Chalgrin, zaś dekorację rzeźbiarską wykonał François Rude. Ponieważ prace trwały aż 30 lat budowę Łuku ukończono dopiero za panowania Ludwika Filipa pod okiem architekta Abel Blouet. Na 51-metrowej budowli, której szer. sięga 45 a głębokość 16 m wyryto nazwiska 386 oficerów napoleońskich, w tym 7 Polaków, oraz nazwy pięciu polskich miast upamiętniających serię napoleońskich zwycięstw. Obok znajduje się Grób Nieznanego Żołnierza oraz Muzeum opisujące historię Łuku. Z tarasu Łuku można oglądać przecudowną panoramę Paryża.

Łuk Triumfalny.
    Łuk Triumfalny – pomnik w stylu rzymskim zdobiony 4 reliefami, ...