Kamień pamiątkowy Europa Miasto

Landrat Schröter Stein

Pamiątkowy kamień (Landrat Schröter Stein) znaleziony w 1926 roku przy budowie drogi do Ruszowa. Po wojnie trafił do Zgorzelca - nie później niż w 1967 r. Dziś znajduje się na skwerze ks. Jerzego Popiełuszki w pobliżu Miejskiego Domu Kultury. Widnieje na nim tablica upamiętniająca proklamację dotyczącą utworzenia Europa - Miasta. W latach 60-tych, 70-tych i 80-tych XX w. na głazie tym widniała tablica pamiątkową ku czci gen K. Świerczewskiego. Tablica ta zawierała zapis o treści: "Gen. Karolowi Świerczewskiemu-Walterowi ...
Pamiątkowy kamień (Landrat Schröter Stein) znaleziony w 1926 roku przy budowie drogi do Ruszowa. Po wojnie trafił do Zgorzelca - nie później niż w 1967 r. Dziś znajduje się na skwerze ks. Jerzego Popiełuszki w pobliżu Miejskiego Domu Kultury. Widnieje na nim tablica upamiętniająca proklamację dotyczącą utworzenia Europa - Miasta. W latach 60-tych, 70-tych i 80-tych XX w. na głazie tym widniała tablica pamiątkową ku czci gen K. Świerczewskiego. Tablica ta zawierała zapis o treści: "Gen. Karolowi Świerczewskiemu-Walterowi bohaterowi walk o Nysę Łużycką. Mieszkańcy Ziemi Zgorzeleckiej".

Pamiątkowy kamień (Landrat Schröter Stein) znaleziony w 1926 roku ...
    Zgorzelec - okres PRL - Dawny Park im. Świerczewskiego na pocztówce ...