Wnętrze kościoła

Najważniejsze elementy wyposażenia kościoła: ołtarz główny, pocz. XIX w., renesansowa, wykonana z piaskowca chrzcielnica, ok. 1550 r.; neogotyckie organy, ok. 1895 r., zegar wieżowy, 1902 r. (?), dzwony z 1494 (?), 1509 r.(?), 1924 r. Ponad wejściem głównym, na zachodniej ścianie wieży - tablica heraldyczna z ok. 1895 r. z herbem von Kramsta. Na ścianach kościoła płyty epitafjne: Barbary von Reichenbach z domu von Wald (†1587), Conrada von Reichenbach (†ok. 1590), płyta nagrobna dzieci – dwóch córek ...
Najważniejsze elementy wyposażenia kościoła: ołtarz główny, pocz. XIX w., renesansowa, wykonana z piaskowca chrzcielnica, ok. 1550 r.; neogotyckie organy, ok. 1895 r., zegar wieżowy, 1902 r. (?), dzwony z 1494 (?), 1509 r.(?), 1924 r. Ponad wejściem głównym, na zachodniej ścianie wieży - tablica heraldyczna z ok. 1895 r. z herbem von Kramsta. Na ścianach kościoła płyty epitafjne: Barbary von Reichenbach z domu von Wald (†1587), Conrada von Reichenbach (†ok. 1590), płyta nagrobna dzieci – dwóch córek von Reichenbach, płyta nagrobna dzieci – syna i córki von Reichenbach. W posadzce kościoła przy ścianie zachodniej, umieszczone zostały płyty nagrobne: Susanny Sabiny von Bock z domu Axleben (†1727), Titza von Mewalt (†1608). W oknach kościoła witraże: w oknie wschodnim prezbiterium z postacią błogosławiącego Chrystusa Zmartwychwstałego, 1895, ok. 2005, autorstwa A. Rednera; przeszklenia dwóch okien północnego i południowego prezbiterium, ok. 1895 (?)
[za:] Studium wartości kulturowych gminy Kostomłoty, Online:

Wnętrze dawnego kościoła ewangelickiego w Piersnie. Widok na prezbiterium. ...