Dwór Lisowice

Schloss Onerkwitz

2 poł. XVI w.

Dwór nr 14, wzniesiony w 2 poł. XVI w., przebudowany ok. 1760, ok. 1920 i w 1969 r., zmodernizowany w l. 2003-2005. Częściowo podpiwniczony, murowany, tynkowany, na planie prostokąta, II-kondygnacyjny, dwutraktowy, nakryty dachem czterospadowym, z przedłużoną kalenicą i lukarnami powiekowymi, który zastąpił wcześniejszy dach mansardowy (widoczny na fotografii dworu z l. 1900-1909 ). W połaciach dachowych, na osi elewacji frontowej i tylnej ...
Dwór nr 14, wzniesiony w 2 poł. XVI w., przebudowany ok. 1760, ok. 1920 i w 1969 r., zmodernizowany w l. 2003-2005. Częściowo podpiwniczony, murowany, tynkowany, na planie prostokąta, II-kondygnacyjny, dwutraktowy, nakryty dachem czterospadowym, z przedłużoną kalenicą i lukarnami powiekowymi, który zastąpił wcześniejszy dach mansardowy (widoczny na fotografii dworu z l. 1900-1909 ). W połaciach dachowych, na osi elewacji frontowej i tylnej 2-osiowe facjaty nakryte dachami trójspadowymi. Otwory okienne prostokątne w tynkowych opaskach. Fasada i elewacja ogrodowa poprzedzone portykami balkonowymi wspartymi na dwóch i czterech kolumnach, zrealizowanymi w 2005 r. wg projektu A. Bugiel.
Dwór otacza fosa wypełniona wodą, przez którą przerzucony jest od północy ceglany most. Na fosie urządzona niewielka wysepka.
Ostatnie badania archeologiczne przeprowadzone w 2009 r. wykazały, że ok. 9 m na wschód od pierścienia nowożytnej fosy otaczającej dwór, istnieją pozostałości fosy późnośredniowiecznej.
Park założony w 2 poł. XIX w. na stosunkowo niewielkim terenie o regularnym planie zbliżonym do kwadratu, na którym znajdował się zapewne w XVIII w. dworski ogród .
[za:] Studium wartości kulturowych gminy Kostomłoty, Online:

Lisowice koło Kątów Wrocławskich, pocztówka przedstawia gospodę ...