Lej Wielki (1150 m n.p.m.)

Lej Wielki, położony jest w Sudetach Wschodnich, na terenie Śnieżnickiego Parku Krajobrazowego w środkowo-wschodniej części Masywu Śnieżnika, około 1,2 km, na północny wschód od Śnieżnika, na wysokości 1070 - 1150 m npm. Po północnej stronie Czarnego Grzbietu.
Słabo wykształcona nisza niwalna w gnejsowych skałach Masywu Śnieżnika, w kształcie leja, wcinająca się we wschodnie zbocze Śnieżnika, zw. "Czarci Gon" lub "Diabli Zjazd". Lej stanowi naturalne obniżenie stoku, powstałe w okresie ostatniego ...
Słabo wykształcona nisza niwalna w gnejsowych skałach Masywu Śnieżnika, w kształcie leja, wcinająca się we wschodnie zbocze Śnieżnika, zw. "Czarci Gon" lub "Diabli Zjazd". Lej stanowi naturalne obniżenie stoku, powstałe w okresie ostatniego zlodowacenia i wyrzeźbione przez schodzące w zimie lawiny. W obecnie nie notuje się lawin.
Stoki leja porośnięte są wysokimi trawami i rzadkim dolnoreglowym lasem świerkowym z domieszką buka, jodły, sosny. Las w latach 80. XX w. podczas klęski ekologicznej został częściowo zniszczony. Lejem płynie bezimienny lewy dopływ rzeki Kamienicy, którego źródła położone są na wschodnim zboczu Śnieżnika zwanym Czarci Gon.

Droga przy Wielkim Leju.
    Przepust nad źródłem potoku Kamienica przy Wielkim Leju.