Czarci Gon

Teufelsfahrt, Diabelski Zjazd

Zbocze Czarci Gon, położone jest w Sudetach Wschodnich, na terenie Śnieżnickiego Parku Krajobrazowego w środkowo-wschodniej części Masywu Śnieżnika, na wschód od partii szczytowej Śnieżnika.
Charakterystyczne, urzeźbione, wschodnie zbocze Śnieżnika, stromo opadające w kierunku wschodnim w stronę rzeki Kamienicy. W zbocze zbudowane z gnejsowych skał, metamorfiku Lądka i Śnieżnika wcinają się słabo wykształcone nisze niwialne w kształcie lejów: Lej Wielki, Lej Średni i Lej Mały, stanowiące naturalne ...
Charakterystyczne, urzeźbione, wschodnie zbocze Śnieżnika, stromo opadające w kierunku wschodnim w stronę rzeki Kamienicy. W zbocze zbudowane z gnejsowych skał, metamorfiku Lądka i Śnieżnika wcinają się słabo wykształcone nisze niwialne w kształcie lejów: Lej Wielki, Lej Średni i Lej Mały, stanowiące naturalne obniżenie stoku. Górna część zbocza powyżej poziomu 1 200 m n.p.m. położona jest na obszarze Rezerwatu przyrody "Śnieżnik Kłodzki". Zbocze zajmuje rzadki dolnoreglowym las świerkowy z domieszką buka, jodły, sosny a górną część zajmują wysokogórskie łąki porośnięte wysokimi trawami. Las w latach 80. XX w. podczas klęski ekologicznej został częściowo zniszczony. Na zboczu występują liczne głazy. W południowej części stoku na wysokości granicy rezerwatu przyrody "Śnieżnik Kłodzki" w przeszłości znajdowało się górskie schronisko Owczarnia , po którym pozostały ruiny, a dalej w północnej części znajduje się Chatka pod Śnieżnikiem .

Widok na wschodnią część Śnieżnika, zwaną Czarcim Gonem https://pl.wikipedia.org/wiki/Czarci_Gon.
    Droga biegnąca wzdłuż granicy rezerwatu w kierunku dawnej owczarni.