Gaj Palmowy przy Domu Strzeleckim (dawny)

Musenhain, Tropenhain, Palmenhein

Przestrzeń po południowej stronie Domu Strzeleckiego.

Przestrzeń po południowej stronie Domu Strzeleckiego do 1885 r. wykorzystywana była jako plac do pokazów sztucznych ogni. Zmiany w tej części parku obrazują fotografie archiwalne. Zdjęcie z 1883 roku ukazuje pierwszą tropikalną ekspozycję składającą się z palm i dracen wysadzanych do gruntu w donicach, która była elementem wystawy ogrodniczej (7. Schlesische Gartenbau-Ausstellung). Na fotografii z 1886 r. widzimy w bezpośrednim sąsiedztwie ...

Przestrzeń po południowej stronie Domu Strzeleckiego do 1885 r. wykorzystywana była jako plac do pokazów sztucznych ogni. Zmiany w tej części parku obrazują fotografie archiwalne. Zdjęcie z 1883 roku ukazuje pierwszą tropikalną ekspozycję składającą się z palm i dracen wysadzanych do gruntu w donicach, która była elementem wystawy ogrodniczej (7. Schlesische Gartenbau-Ausstellung). Na fotografii z 1886 r. widzimy w bezpośrednim sąsiedztwie budynku prostokątne klomby ozdobione kwitnącymi roślinami. Cztery lata później w 1890 roku na trawnikach pojawiły się bananowce uprawiane w tutejszej szklarni i wystawiane w okresie letnim na odkrytym gruncie nieopodal Domu Strzeleckiego. Stały się one niebawem atrakcją parku znaną jako Musenhain ( od łacińskiej nazwy odmiany rośliny Musa ensete). Max Rordorff w przewodniku po mieście z 1900 roku tak oto opisał ten fragment parku: ,, W części przylegającej do Domu Strzeleckiego, znajduje się Musenhain, duma mieszkańców Legnicy. Przy tworzeniu tego założenia kierownik techniczny Ogrodnictwa Miejskiego ukazał cały swój kunszt. Nazwę swą gaj ten zawdzięcza potężnemu zgrupowaniu bananowców (Musen) liczących od 1 do 5 lat). Około 60 sztuk tych roślin ustawiono w luźnym układzie, wśród palm i liliowców. Pierwszy plan zajmują wspaniałe dywany kwiatowe. Musenhain tworzy cudowny widok, kiedy jest podświetlany, jak to ma miejsce podczas festynów w ogrodach Domu Strzeleckiego. Rzędy kolorowych lampek rzucają światła, układają się w dywanowe ornamenty, wielobarwne ognie bengalskie oświetlają tropikalne formacje roślin, a wszystko to przenosi widza w krainę baśni z tysiąca i jednej nocy’’. Kiedy w 1899 roku, w pierwszym letnim sezonie po otwarciu palmiarni, ekspozycja egzotycznych roślin wzbogacona została o nowe palmy, całość zaczęto nazywać Gajem Tropikalnym (Tropenhain) lub Palmowym (Palmenhein).

Za: Grażyna Humeńczuk ,,Z dziejów Parku Miejskiego w Legnicy’’ Muzeum Miedzi w Legnicy 2010.
W roku 1910 ekspozycję roślin egzotycznych przeniesiono na teren parku wystawowego - .