Obóz Służby Pracy Rzeszy 3/100 Karl Heinrich von Wedell (dawny)

Zabudowania nr 3

Wollwäscherei,Färberei u.Karbonisier-Anst.; Weidengroßhandl.u.Weidenschälerei Konopka; RAD-Abt.3/100

Adres przedwojenny: Mühlweg 30.
Przed I w.ś. na tym terenie mieścił się zakład odtłuszczania, farbowania i karbonizacji wełny - Schlesische Wollwäscherei, Färberei und Karbonisier-Anstalt, którego właścicielem był Ewald Hentschel(wg AB 1914/1915).
W latach 20. XX w. funkcjonowała tu hurtownia wikliny i zakład korowania wikliny - Weidengrosshandlung und Weidenschälerei Konopka und Epstein, którego właścicielm był David Konopka(wg AB 1924/1925).
W 1933r. obiekty te były już własnością miasta (AB z 1933r. nie podaje określonego przeznaczenia tych budynków).
Po utworzeniu w hitlerowskich Niemczech organizacji Służba Pracy Rzeszy (niem. Reichsarbeitsdienst), w budynkach przy Mühlweg 30 ulokowany został obóz RAD (RAD Abteilung) nr 3/100 "Karl Heinrich von Wedell" (wg AB z 1937/1938) .

Obecnie (stan 2015r.) w budynkach przy ul.Wiejskiej 3 działają różne firmy handlowe i usługowe.
[jawc]