Dom nr 83

Einfamilienhaus

Dom jednorodzinny wybudowany w 1939 r. w miejscu wyburzonych, wcześniejszych zabudowań (widoczne na mapie z 1881 r. wyd. 1937 r.) w północnej części wsi, po zachodniej stronie drogi prowadzącej do Piławy Dln. Od północy nieruchomość graniczy z dawną (obecnie zarośniętą drzewami) strzelnicą. Budynek został oddany do użytku 31 sierpnia 1939 r. Dom wyróżnia się ciekawymi ścianami szczytowymi. Dach dwuspadowy, na wschodniej połaci dwie mansardy. Po 1990 r. do szczytu północnego, dobudowano parterowy ...
Dom jednorodzinny wybudowany w 1939 r. w miejscu wyburzonych, wcześniejszych zabudowań (widoczne na mapie z 1881 r. wyd. 1937 r.) w północnej części wsi, po zachodniej stronie drogi prowadzącej do Piławy Dln. Od północy nieruchomość graniczy z dawną (obecnie zarośniętą drzewami) strzelnicą. Budynek został oddany do użytku 31 sierpnia 1939 r. Dom wyróżnia się ciekawymi ścianami szczytowymi. Dach dwuspadowy, na wschodniej połaci dwie mansardy. Po 1990 r. do szczytu północnego, dobudowano parterowy przedsionek, na planie litery "L", z balkonem na jego dachu. Obok budynku, od zachodu budynek gospodarczy (z garażem). /SyG/

Owiesno 83, widok z południowego wschodu.
    Owiesno 83, elewacja wschodnia. Z prawej strony przybudówka (sień) ...