Kościół św. Jadwigi

Sadlno

Zadel

Dawna wieś Sadlno obecnie leżąca w granicach administracyjnych Ząbkowic Śląskich - leży w dolinie rzek Budzówki i Zatoki. Zwarta zabudowa po obu stronach szosy prowadzącej do Nysy nadaje tej osadzie charakter ulicówki. W latach 1945-54 siedziba gminy Sadlno. W latach 1975-1998 miejscowość administracyjnie należała do województwa wałbrzyskiego. [ - ] Nazwy miejscowości po 1945 r. Tymczasowa nazwa: "Żagiel". Nazwy urzędowe: - Sadlno, pow. ząbkowicki, d. nazwa „Zadel” [M. P. 1947 nr 37 poz. 297, ...
Nazwy miejscowości po 1945 r.
Tymczasowa nazwa: "Żagiel".
Nazwy urzędowe:
- Sadlno, pow. ząbkowicki, d. nazwa „Zadel” [M. P. 1947 nr 37 poz. 297, obow. od 15.03.1947 r.].
Zmiana statusu:
„Obręb wsi Sadlno w powiecie ząbkowickim włącza się do miasta Ząbkowic Śląskich” [D.U. 1972 nr 50 poz. 327, obow. od 01.01.1973 r.].

Nazwa aktualna:
- Sadlno, część miasta Ząbkowice Śląskie, gm. Ząbkowice Śląskie, SIMC: 1061995 [D. U. 2013 poz. 200, obow. od 28.02.2013 roku - Rozporządzenie Ministra Administracji i Cyfryzacji z dnia 13.12.2012 r. w sprawie urzędowego wykazu nazw miejscowości i ich części].
[Wynot. Stan]

Ząbkowice-Sadlno.