II Rajd szlakiem buntu tkaczy sowiogórskich

Nie istnieje

II rajd pieszy szlakiem, którym szli w dniu 5 czerwca 1844 r. zbuntowani tkacze sowiogórscy, z Pieszyc do Bielawy. Marsz, tak jak i po poprzedni (w 2012 r.), zorganizował ówczesny dyrektor bielawskiej placówki muzealnej dr Rafał Brzeziński. Brało w nim udział ponad 30 osób. Trasa wiodła od ul. Lipowej w Pieszycach, śródleśną drogą do ulicy Korczaka w Bielawie, dalej ul. Wysoką i Słowiańską do ul. Waryńskiego 32 gdzie pisał swoje dzieło "Tkacze" Gerhard Hauptmann. Kolejnym przystankiem był były hotel ...
II rajd pieszy szlakiem, którym szli w dniu 5 czerwca 1844 r. zbuntowani tkacze sowiogórscy, z Pieszyc do Bielawy. Marsz, tak jak i po poprzedni (w 2012 r.), zorganizował ówczesny dyrektor bielawskiej placówki muzealnej dr Rafał Brzeziński. Brało w nim udział ponad 30 osób. Trasa wiodła od ul. Lipowej w Pieszycach, śródleśną drogą do ulicy Korczaka w Bielawie, dalej ul. Wysoką i Słowiańską do ul. Waryńskiego 32 gdzie pisał swoje dzieło "Tkacze" Gerhard Hauptmann. Kolejnym przystankiem był były hotel przy ul. Piastowskiej 2, kolejne miejsce pobytu G. Hauptmann'a w Bielawie. Tam uczestnicy rajdu wzięli udział w odsłonięciu tabliczki przypominającej o tym laureacie nagrody literackiej Nobla. Rajd zakończył się na placu Wolności gdzie odbyła się uroczystość złożenia kwiatów pod tablicą upamiętniającą tragiczne zakończenie buntu. Zginęło wtedy, od salw wezwanych do uśmierzenia buntu żołnierzy, 11 osób (w tym 1 kobieta). /SyG/

Ul. Lipowa. Uczestnicy rajdu na miejscu wyznaczonej zbiorki
    W czasie rajdu były i takie spotkania. W tle Bielawa i góra Parkowa.