Park miniatur (dawny)

Restauracja Grüner Wald (dawna)

Restauracja Deutscher Garten (dawna)

Restauracja Englischen Garten (dawna)

Zatorze

Seifersdorf bei Sorau N. L.

Zatorze - dzielnica miasta Żary, stanowiąca duży, około 40% obszar miasta, graniczący od północy ze Śródmieściem, na południu z Zielonym Lasem oraz na niewielkim odcinku z dzielnicą Kunice.
Początki istnienia żarskiej dzielnicy Zatorze datuje się na lata 1870-1918, kiedy to po oddaniu do użytku we wrześniu 1846 roku pierwszej nitki linii kolejowej rozwój urbanistyczny miasta zaczął postępować w kierunku południowym. W skład dzisiejszego Zatorza zalicza się również byłą niemiecką wieś o nazwie Seifersdorf. ...
Początki istnienia żarskiej dzielnicy Zatorze datuje się na lata 1870-1918, kiedy to po oddaniu do użytku we wrześniu 1846 roku pierwszej nitki linii kolejowej rozwój urbanistyczny miasta zaczął postępować w kierunku południowym. W skład dzisiejszego Zatorza zalicza się również byłą niemiecką wieś o nazwie Seifersdorf. Jest to teren rozciągający się wzdłuż obecnej ulicy Zgorzeleckiej w południowo-zachodniej części dzielnicy. Obszar byłego Seifersdorfu jeszcze do roku 1936 nie należał prawnie do Żar. Tereny tej wsi dopiero w 1937 roku włączono w obręb administracyjny miasta Żary. Przed wojną do dzisiejszego Zatorza (Seifersdorfu) biegły linie kolejki linowej transportującej węgiel brunatny z odkrywek na skraju Zielonego Lasu. Drugą wojnę światową dzielnica przetrwała bez większych zniszczeń, a jej szybki rozwój urbanistyczny, demograficzny i gospodarczy przypada na okres powojenny (lata 1946-1990) i trwa po dzień dzisiejszy. Spośród zachowanych zabytków dzielnicy na uwagę zasługują wielkomiejskie kamienice z początku XIX wieku przy ulicach Okrzei i Górnośląskiej oraz Kościół ewangelicko-augsburski przy ul. św. Brata Alberta.

Zatorze na litografi
    Seifersdorf, obecnie Zatorze dzielnica Żar. Restauracje , kościół ...