Zatorze

Zatorze to część miasta Nowa Sól. W literaturze można spotkać podział na Zatorze I i Zatorze II.
Nazwa urzędowa wprowadzona rozporządzeniem Ministra Administracji i Cyfryzacji z dnia 13 grudnia 2012 r. w sprawie wykazu urzędowych nazw miejscowości i ich części.

Uruchomienie w 1871 roku kolei w Nowej Soli zapoczątkowało rozbudowę miasta w kierunku zachodnim. Dopiero jednak na początku naszego wieku budownictwo przekroczyło linię torów. Do planowej zabudowy terenów ...

Uruchomienie w 1871 roku kolei w Nowej Soli zapoczątkowało rozbudowę miasta w kierunku zachodnim. Dopiero jednak na początku naszego wieku budownictwo przekroczyło linię torów. Do planowej zabudowy terenów w kierunku Rudna i Kożuchowa przystąpiono w latach dwudziestych. Powołano wtedy towarzystwo osadniczo-budowlane, które pozyskało nowe grunty położone koło Rudna i wzdłuż obecnej ulicy Wojska Polskiego. Obszar ten zagospodarowano według planu urbanisty berlińskiego Petera Behrensa. Szczególnie intensywne prace wykonano w latach 1936-1938, kiedy to powstała większość ulic dzisiejszego Zatorza. W 1936 roku założono ulicę 1 Maja, nazwaną przez Niemców Hindenburgstrasse, od nazwiska Paula von Hindenburga (1847-1934), prezydenta Rzeszy. Miała ona połączyć nowe osiedle ze starą częścią miasta.

Widok na zabudowę kwartału w rejonie ulic Kossaka i Matejki w ...

Nazwa Zdjęć Obiektów