Stacja wirówek (mechanicznego odwadniania osadów)

Schron przeciwlotniczy (Zamek Książ)

Kompleks Riese - Osówka

Kompleks Riese - Muzeum Sztolni Walimskich

Kompleks podziemny Riese (Olbrzym)

Bauvorhaben Riese

Istnieje częściowo

Projekt Riese (z niem. olbrzym) – kryptonim największego projektu górniczo-budowlanego hitlerowskich Niemiec, rozpoczętego i niedokończonego w Górach Sowich oraz na zamku Książ i pod nim w latach 1943–1945. Najważniejsze znane obiekty kompleksu to: Książ, Walim-Rzeczka, Jugowice Górne-Jawornik, Włodarz, Głuszyca Górna-Osówka, Soboń, Sokolec-Gontowa oraz niepewne, poszlakowe, których dotąd nie odnaleziono, tj. Wielka Sowa i Moszna. Na przestrzeni lat zagadka Riese stała się tematem zarówno licznych ...
Projekt Riese (z niem. olbrzym) – kryptonim największego projektu górniczo-budowlanego hitlerowskich Niemiec, rozpoczętego i niedokończonego w Górach Sowich oraz na zamku Książ i pod nim w latach 1943–1945. Najważniejsze znane obiekty kompleksu to: Książ, Walim-Rzeczka, Jugowice Górne-Jawornik, Włodarz, Głuszyca Górna-Osówka, Soboń, Sokolec-Gontowa oraz niepewne, poszlakowe, których dotąd nie odnaleziono, tj. Wielka Sowa i Moszna. Na przestrzeni lat zagadka Riese stała się tematem zarówno licznych poważnych hipotez, jak i historii sensacyjnych. Jedna z nich głosiła, że w trakcie II wojny światowej w Górach Sowich trwały prace nad niemiecką Wunderwaffe, którą miały stanowić niemieckie latające dyski napędzane urządzeniem o kryptonimie Dzwon (Die Glocke).
Źródło opisu - Wikipedia.

Schemat z odległościami najważniejszych obiektów projektu Riese ...