Ujęcie plenerowe źródła Wielka Pieniawa (dawne) 1
Ujęcie źródła Wielka Pieniawa (dawne) 2
Ujęcie plenerowe źródła Wielka Pieniawa (1)
Ujęcie plenerowe źródła Wielka Pieniawa (2)

Ujęcia źródła Wielka Pieniawa

Gertrudenquelle / Prinzensprudel / Großer Sprudel

Odwiercone w maju 1904 r. na zlecenie barona Wolfganga von der Goltz nowe źródło wody mineralnej otrzymało imię Gertruda, od 1906 r. nazywano je Źródłem Księcia Joachima Albrechta lub Źródłem Książęcym, określenie Wielka Pieniawa przyjęło się w latach 1908-1909. Ujęcie zaopatrzone było w krany, z których tryskała woda przelewając się do basenu okolonego metalową balustradą. Mały pawilon obok źródła w 1907 r. zastąpiony został przez obszerną halę spacerową, zbudowaną przez firmę Andreasa Ernsta, a ...
Odwiercone w maju 1904 r. na zlecenie barona Wolfganga von der Goltz nowe źródło wody mineralnej otrzymało imię Gertruda, od 1906 r. nazywano je Źródłem Księcia Joachima Albrechta lub Źródłem Książęcym, określenie Wielka Pieniawa przyjęło się w latach 1908-1909. Ujęcie zaopatrzone było w krany, z których tryskała woda przelewając się do basenu okolonego metalową balustradą. Mały pawilon obok źródła w 1907 r. zastąpiony został przez obszerną halę spacerową, zbudowaną przez firmę Andreasa Ernsta, a w latach 1910-1911 przez kompleks Łazienek Heleny.

Ujęcie plenerowe
    Ujęcie źródła Wielka Pieniawa