Kąpielisko Królewiecka

Przez szereg lat, mimo formalnego zakazu kąpieli, Staw Królewiecki był powszechnie wykorzystywany jako kąpielisko.
W 2015r. miasto zdecydowało się na urządzenie w północnej części stawu oficjalnego, darmowego kąpieliska. Po wykonaniu badań wody, potwierdzających jej przydatność do kąpieli, teren przy stawie został oczyszczony i uporządkowany. Przy płn. brzegu urządzono plażę o wymiarach ok.20x80 m (w tym celu nawieziono około 3000 ton piasku), a także niezbędne zaplecze sanitarne, miejsca do grillowania ...
W 2015r. miasto zdecydowało się na urządzenie w północnej części stawu oficjalnego, darmowego kąpieliska. Po wykonaniu badań wody, potwierdzających jej przydatność do kąpieli, teren przy stawie został oczyszczony i uporządkowany. Przy płn. brzegu urządzono plażę o wymiarach ok.20x80 m (w tym celu nawieziono około 3000 ton piasku), a także niezbędne zaplecze sanitarne, miejsca do grillowania i drewniane ławki. Obowiązuje zakaz spożywania alkoholu.
Kąpielisko na Stawie Królewieckim jest strzeżone przez ratowników (w godzinach od 9 do 19). Przygotowanie kąpieliska kosztowało ok.100 tys. zł, a jego roczne utrzymanie - ok.120-150 tys. zł.
Oficjalne otwarcie kąpieliska nastąpiło w sobotę, 30.05.2015r.
[jawc]