Pomnik 15-go Południka

Gedenkstein 15 Meridian

W 1961 roku w Parku Miejskim przy Stadthalle, ustawiono kamienny pomnik - piętnastego południka (Gedenkstein 15 Meridian).To tutaj wyznaczany jest czas nie tylko dla Niemiec, ale również dla całej strefy środkowo- europejskiej. Faktycznie jednak nie jest to dokładne miejsce gdzie ten południk przechodzi. Linia ta przebiega przez obecną ulicę Daszyńskiego w Zgorzelcu. W trakcie rewitalizacji Przedmieścia Nyskiego, powstał pomysł by oznaczono go w postaci linii wyłożonej z kostki brukowej przecinającej ...
W 1961 roku w Parku Miejskim przy Stadthalle, ustawiono kamienny pomnik - piętnastego południka (Gedenkstein 15 Meridian).To tutaj wyznaczany jest czas nie tylko dla Niemiec, ale również dla całej strefy środkowo- europejskiej. Faktycznie jednak nie jest to dokładne miejsce gdzie ten południk przechodzi. Linia ta przebiega przez obecną ulicę Daszyńskiego w Zgorzelcu. W trakcie rewitalizacji Przedmieścia Nyskiego, powstał pomysł by oznaczono go w postaci linii wyłożonej z kostki brukowej przecinającej ulicę. W latach 60-tych nie dysponowano jeszcze tak precyzyjnymi urządzeniami pomiarowymi, stąd błąd w usytuowaniu pomnika.

Pomnik 15-go Południka.
    Pomnik 15-go Południka i fragment Stadthalle.