Lądowisko helikopterów

Lądowisko dla helikopterów. Przeznaczone jest do wykonywania startów i lądowań śmigłowców sanitarnych i ratowniczych w dzień i w nocy o dopuszczalnej masie startowej do 5 700 kg. Zarządzającym lądowiskiem jest Komendant 4. Wojskowego Szpitala Klinicznego z Polikliniką SP ZOZ we Wrocławiu. W roku 2009 zostało wpisane do ewidencji lądowisk Urzędu Lotnictwa Cywilnego pod numerem 52. Pole wzlotów to kwadrat o wymiarach 40 x 40 m wznoszony na płaszczyźnie utwardzonej w formie okręgu o średnicy 50m. Grubości ...
Lądowisko dla helikopterów. Przeznaczone jest do wykonywania startów i lądowań śmigłowców sanitarnych i ratowniczych w dzień i w nocy o dopuszczalnej masie startowej do 5 700 kg. Zarządzającym lądowiskiem jest Komendant 4. Wojskowego Szpitala Klinicznego z Polikliniką SP ZOZ we Wrocławiu. W roku 2009 zostało wpisane do ewidencji lądowisk Urzędu Lotnictwa Cywilnego pod numerem 52. Pole wzlotów to kwadrat o wymiarach 40 x 40 m wznoszony na płaszczyźnie utwardzonej w formie okręgu o średnicy 50m. Grubości warstw płyty lądowiska na podstawie odkrywek: asfalt 14-17 cm, tłuczeń ( podbudowa) 20-33 cm. Pole wzlotów i strefa przyziemienia posiadają nawierzchnię asfaltową. Dopuszcza się lądowanie statków powietrznych o maksymalnej masie całkowitej do 5700 kg
Żródło: Przemysław Trawiński oraz

Szpital i Instytut Immunologii z lotu ptaka.