Dom nr 59

Waagehaus und Lagerplatz

Przed II WŚ, był tu plac magazynowy firmy Wilhelm Bärthel jr. (ul. Piastowska 60) z budynkiem wagi. Po wojnie plac służył jako składnica skupu złomu GS "Samopomoc Chłopska", która przejęła firmę W. Bärthel jr. Po 1980 r. budynek wagi wraz z placem został sprzedany prywatnemu inwestorowi, który budynek przebudował i rozbudował na dom mieszkalny z warsztatem samochodowym. Przed budynkiem, od północy, stał do lat 60. pomnik bielawian poległych w wojnie prusko-duńskiej 1866 r. ...
Przed II WŚ, był tu plac magazynowy firmy Wilhelm Bärthel jr. (ul. Piastowska 60) z budynkiem wagi. Po wojnie plac służył jako składnica skupu złomu GS "Samopomoc Chłopska", która przejęła firmę W. Bärthel jr. Po 1980 r. budynek wagi wraz z placem został sprzedany prywatnemu inwestorowi, który budynek przebudował i rozbudował na dom mieszkalny z warsztatem samochodowym. Przed budynkiem, od północy, stał do lat 60. pomnik bielawian poległych w wojnie prusko-duńskiej 1866 r. /SyG/

Ul. Piastowska 59. Budynek wagi i plac na którym stał wojenny ...
    Ul. Piastowska 59.