Szkoła Ludowa (dawna)

Volksschule

Nie istnieje

Na Nowym Dworze pierwsza szkoła (ewangelicka) powstała już W 1779 roku. Podlegała Żernikom, a jej rejon obejmował aż do końca XIX wieku także Muchobór Mały i Kuźniki, później w tych wsiach powstały osobne szkoły. Stała przy ulicy Chociebuskiej 11 (Cottbuserstr.), mniej więcej na terenie dzisiejszej centrali telefonicznej. Pod koniec lat 20. nazywano ją Szkołą dokształcająca (Fortbildungsschule).
W 1939 roku, kiedy zaczęło powstawać nowe osiedle, stała się niewystarczająca dla potrzeb powiększającej ...

W 1939 roku, kiedy zaczęło powstawać nowe osiedle, stała się niewystarczająca dla potrzeb powiększającej się liczby ludności. Zaplanowano nową szkołę, która miała być szkołą koedukacyjną. Miała posiadać dwa skrzydła, połączone hallem-łącznikiem. Zaczęto nawet jej budowę. Wylano fundamenty (widać je na zdjęciu lotniczym z 1945 roku - na tym samym zdjęciu naprzeciw fundamentów szkoły widać także starą szkołę - górne prawe zdjęcie), ale budowa - jak i całego osiedla - została przerwana w 1940 roku (z powodu zarządzenia o zaprzestaniu wszelkiego budownictwa w związku z II Wojną Światową).

Projekt Szkoły Ludowej (Volksschule) na Nowym Dworze. Na Nowym ...