Wnętrza fabryki (zakładu 2)

Kozielska Fabryka Maszyn Kofama

Cellulose-Fabrik Feldmühle - Anlage 2, Zellstoff-Fabrik - Anlage 2, Fabryka Urządzeń Papierniczych FUP

1898/1961

Fabryka celulozy i papieru w Koźlu - Porcie była największym zakładem w całym powiecie. W 1920 r. stała się ona własnością koncernu Zelstofffabrik Waldhof z Mannheim. Rozbudowała się wtedy znacznie, powiększając swój teren przez zakup sąsiednich nieruchomości. W ciągu kilku lat zakłady kozielskie osiągnęły produkcję roczną rzędu 45 tys. ton masy celulozowej. Niebawem, dzięki inwestycjom w park maszynowy, dzienna produkcja papieru osiągnęła pułap 125 ton. Pomimo kryzysu ekonomicznego w latach 1929- ...
Fabryka celulozy i papieru w Koźlu - Porcie była największym zakładem w całym powiecie. W 1920 r. stała się ona własnością koncernu Zelstofffabrik Waldhof z Mannheim. Rozbudowała się wtedy znacznie, powiększając swój teren przez zakup sąsiednich nieruchomości. W ciągu kilku lat zakłady kozielskie osiągnęły produkcję roczną rzędu 45 tys. ton masy celulozowej. Niebawem, dzięki inwestycjom w park maszynowy, dzienna produkcja papieru osiągnęła pułap 125 ton. Pomimo kryzysu ekonomicznego w latach 1929- 1933 fabryka rozwijała się nadal, rozwijając produkcję pergaminu, papieru pakowego i ligniny doskonałej jakości. Przed wybuchem II wojny światowej zatrudnienie w Zelstofffabrik Waldhof Werk Cosel wyniosło 2 000 osób. Produkty eksportowano m.in. do Wielkiej Brytanii, USA i Chin. .
[Petroniusz za Wikipedią]: W roku 1961 w opuszczonej fabryce papieru i celulozy rozpoczęto wytwarzanie maszyn do produkcji papieru (Fabryka Urządzeń Papierniczych "FUP". W późniejszych latach nazwa fabryki została zmieniona na Kozielską Fabrykę Maszyn "Kofama".

Koźle na pocztówce litograficznej z końca XIX w. Port, hotel Portowy ...
    Kłodnica na pocztówce litograficznej z końca XIX w.