Krzyż wotywny i kamień św. Jadwigi Śląskiej

Kostelitz, Hedwigstein

Wg miejscowej legendy na kamieniu znalezionym w lasach opodal Kościelisk, uwieczniony został odcisk prawej stopy św. Jadwigi, łapy jej psa i ślad jej laski, które powstały w czasie jej wędrówek po Śląsku. Kamień przeniesiono z głębi lasu, uroczyście, na skraj wsi, od strony drogi do Olesna, w 1888 r. Krzyż wotywny z 1960 r. spod dawnego kościoła drewnianego, postawiono powyżej kamienia w czasie pontyfikatu Jana Pawła II, a teren wokół ogrodzono ozdobnym płotkiem. Od nazwy kamienia Kościeliska, ...
Wg miejscowej legendy na kamieniu znalezionym w lasach opodal Kościelisk, uwieczniony został odcisk prawej stopy św. Jadwigi, łapy jej psa i ślad jej laski, które powstały w czasie jej wędrówek po Śląsku. Kamień przeniesiono z głębi lasu, uroczyście, na skraj wsi, od strony drogi do Olesna, w 1888 r. Krzyż wotywny z 1960 r. spod dawnego kościoła drewnianego, postawiono powyżej kamienia w czasie pontyfikatu Jana Pawła II, a teren wokół ogrodzono ozdobnym płotkiem. Od nazwy kamienia Kościeliska, w latach 1936-1945, zmieniły zbyt polsko brzmiącą dotychczasową nazwę Kostelitz na Hedwigstein (Kamień Jadwigi). Nazwa ta nie była naniesiona na mapy operacyjne Wehrmachtu, co podobno doprowadziło do pewnych komplikacji w sierpniu 1939 r., w czasie koncentracji wojsk nad ówczesną polsko -niemiecką granicą. Granica na Prośnie przebiegała ok. 3 km na północny-zachód od drogi Olesno-Gorzów Śl. przebiegającej przez wieś. /SyG/

Kamień św. Jadwigi i krzyż wotywny na południowym skraju wsi.
    Kamień św. Jadwigi. Na dole kamienia, "odcisk stopy", nieco wyżej, ...