Wieża Pamięci Cesarza Wilhelma (dawna)

Etablissement Deutscher Kaiser i Siedziba Związku Zawodowego Rzeźników (dawne)

Szalet (pl. Jana Pawła II) (dawny)
Kan
Pisuar (Prusa / Na Szańcach) (dawny)

Karl Klimm

Karl Klimm (także Carl Klimm, ur. w 1856, zm. 13 marca 1924), niemiecki architekt. Pracował w miejskiej administracji budowlanej początkowo jako kreślarz u miejskich radców budowlanych J. R. Mendego i Richarda Plüddemanna. W 1892 został mistrzem budowlanym rady (Ratsbaumeister), poźniej wymieniany jest jako magistracki radca budowlany (Magistratsbaurat). W związku z tymi funkcjami aż do śmierci w 1924 kierował biurem projektowym magistratu, nadzorował wszystkie większe inwestycje budowlane Wrocławia ...
Karl Klimm (także Carl Klimm, ur. w 1856, zm. 13 marca 1924), niemiecki architekt. Pracował w miejskiej administracji budowlanej początkowo jako kreślarz u miejskich radców budowlanych J. R. Mendego i Richarda Plüddemanna. W 1892 został mistrzem budowlanym rady (Ratsbaumeister), poźniej wymieniany jest jako magistracki radca budowlany (Magistratsbaurat). W związku z tymi funkcjami aż do śmierci w 1924 kierował biurem projektowym magistratu, nadzorował wszystkie większe inwestycje budowlane Wrocławia i współinicjował plan rozbudowy miasta, a także zajmował się konserwacją zabytków miejskich. Oprócz tego zaprojektował samodzielnie lub we współpracy z innymi architektami magistrackimi wiele budynków i budowli. Klimm, autor wielu artykułów specjalistycznych, był ponadto wykładowcą Szkoły Rzemiosł Budowlanych we Wrocławiu.

Za: Wikipedią

W swoich projektach Klimm stosował szeroki repertuar form historyzmu, od ok. 1900 wprowadzając motywy secesyjne[2].

Projekt odbudowy zniszczonej wieży autorstwa Richarda Plüddemanna ...
    Widok zabudowy wzgórza.