Rzeźba Żołnierz Armii Radzieckiej (nie istnieje)

Autor: Ryszard Waldemar Zamorski

Rzeźba (pomnik) żołnierz Armii Radzieckiej (1976 rok, cement, wysokość 240cm) autorstwa Ryszarda Waldemara Zamorskiego jest częścią powstałej w latach 1974-1979 Wałbrzyskiej Galerii Rzeźby Plenerowej. Umieszczono ją przy skrzyżowaniu ul. Moniuszki z ul. Czajkowskiego, prowadzącą w kierunku cmentarza żołnierzy Armii Radzieckiej poległych w drugiej wojnie światowej na Dolnym Śląsku. Pomnik został częściowo zdewastowany (usunięto napis Żołnierzom Radzieckim poległym w II wojnie światowej oraz czerwoną ...
Rzeźba (pomnik) żołnierz Armii Radzieckiej (1976 rok, cement, wysokość 240cm) autorstwa Ryszarda Waldemara Zamorskiego jest częścią powstałej w latach 1974-1979 Wałbrzyskiej Galerii Rzeźby Plenerowej. Umieszczono ją przy skrzyżowaniu ul. Moniuszki z ul. Czajkowskiego, prowadzącą w kierunku cmentarza żołnierzy Armii Radzieckiej poległych w drugiej wojnie światowej na Dolnym Śląsku. Pomnik został częściowo zdewastowany (usunięto napis Żołnierzom Radzieckim poległym w II wojnie światowej oraz czerwoną gwiazdę). W 2013 r. rzeźba została odnowiona. W 2022 roku, w związku z wybuchem wojny na Ukrainie, rzeźba została zniszczona poprzez oblanie farbą i zamalowanie słowa ...RADZIECKICH. W związku z kontrowersyjnym charakterem pomnika i wnioskami środowisk kombatanckich do IPN Prezydent Wałbrzycha Roman Szełemej, po zasięgnięciu opinii Wojewody i IPN wydał decyzję o wyburzeniu pomnika, co wykonano 1 września 2022 r.

Gliniana rzeźba żołnierza we wrocławskiej pracowni artysty. Zostanie ...
    Pomnik w stanie oryginalnym.