Wnętrza

Humanitarium - Ogrody Doświadczeń (nieczynne)

Interaktywne Centrum Nauki Humanitarium, Ogród Nauki

Ogród Doświadczeń - przedsięwzięcie rozpoczęte w 2010 r. przez Gminę Wrocław, którego koordynatorem merytoryczno-organizacyjnym było Wrocławskie Centrum Badań EIT+. W swoim założeniu miało to być interaktywne muzeum nauki dla uczniów i docelowo projekt miał objąć ponad 5 ha parku przyległego do Kampusu Pracze (dawnej siedziby Zespołu Szkół Rolniczych). Miały tu powstać pawilony tematyczne połączone ścieżkami edukacyjnymi. Wg pierwotnych założeń do końca 2010 r. w dawnej sali gimnastycznej ZSR miał ...
Ogród Doświadczeń - przedsięwzięcie rozpoczęte w 2010 r. przez Gminę Wrocław, którego koordynatorem merytoryczno-organizacyjnym było Wrocławskie Centrum Badań EIT+. W swoim założeniu miało to być interaktywne muzeum nauki dla uczniów i docelowo projekt miał objąć ponad 5 ha parku przyległego do Kampusu Pracze (dawnej siedziby Zespołu Szkół Rolniczych). Miały tu powstać pawilony tematyczne połączone ścieżkami edukacyjnymi. Wg pierwotnych założeń do końca 2010 r. w dawnej sali gimnastycznej ZSR miał powstać Ogród Nauki - Humanitarium, gdzie miały znaleźć się interaktywne stanowiska, na których będzie można przeprowadzać doświadczenia z matematyki, fizyki i nauk przyrodniczych oraz demonstracje, które w przystępny sposób mają wyjaśniać skomplikowane zjawiska. Inwestycję o wartości 4 mln złotych oddano z rocznym poślizgiem 20 grudnia 2011 r. Część ekspozycji w Humanitarium była stała, a część była zmieniana okresowo, tak by uatrakcyjnić kolejne odwiedziny w obiekcie. W zwiedzaniu wystawy pomagali wykwalifikowani animatorzy. Obiekt reklamowany jako odpowiedź na CNK w Warszawie nie osiągnął nigdy takiej pozycji, głównie z uwagi na swoje małą skalę przestrzenną i kiepską promocję, jak również zaniechanie dalszych etapów rozwoju Ogrodów Nauki (Doświadczeń). Niespodziewanie w grudniu 2017 r. Humanitarium zostało zamknięte - był to efekt przejęcia Wrocławskiego Centrum Badań EIT+ przez Skarb Państwa. Gmina Wrocław oraz wrocławskie uczelnie podpisały umowę, na podstawie której bezpłatnie przekazały udziały w EIT+ Skarbowi Państwa. Humanitarium było częścią EIT+, ale rząd nie był zainteresowany przejęciem tego ośrodka. Formalnie zarządcą Humanitarium stała się miejska spółka Spartan, ale w zamknęła ją dla zwiedzających. Miasto tłumaczyło się tym że posiada już placówkę edukacyjno naukową Hydropolis i tam miało trafić część wyposażenia interaktywnego z Humanitarium. Część wyposażenia z Humanitarium miało trafić do wrocławskich szkół i domów kultury. Obiekt nie zostanie już z pewnością otwarty we wcześniejszym zakresie i funkcji. (moose - informacje prasowe UM W-w i publikatory)

Humanitarium - pawilon tematyczny wchodzący w skład kompleksu ...
    Humanitarium - widok od strony północno - wschodniej