Cmentarz przykościelny

Kościół Zwiastowania NMP

Najcenniejszym obiektem klasztornym jest kościół parafialny pw. Zwiastowana NMP. Wzniesiony w XIV wieku, w stylu gotyckim, natomiast w XVIII dostąpiono do jego przebudowy w stylu barokowym. Przebudowano sklepienie nawy oraz kruchty. Dobudowano również wieżę. Ostatnia gruntowana przebudowa nastąpiła w 1906r., kiedy to dobudowano kaplicę boczną. Na strychu świątyni zachowały się późnogotyckie polichromie z XVI wieku.

Wyposażenie kościoła pochodzi z XVIII wieku w stylu rokokowym. Na szczególną uwagę ...

Wyposażenie kościoła pochodzi z XVIII wieku w stylu rokokowym. Na szczególną uwagę zasługuje figura MB z XIV wieku. W 2013r. została odnowiona elewacja zewnętrzna świątyni. Wokół kościoła znajduje się cmentarz parafialny z kilkoma zabytkowymi nagrobkami oraz kapliczkami. Teren otoczony jest kamiennym murem z barkową bramą od strony północnej.

Ponadto przed wejściem do kościoła znajduje się ufundowany przez mieszkańców w 2011r., pomnik Jana Pawła II oraz pomiędzy klasztorem i kościołem kamienna płyta z łacińską sentencją w tłumaczeniu na polski: "Benedykcie chroń, Europę ze wszystkimi jej narodami ładem, pokojem i wzajemną miłością...". Przez miejscowość wiedzie również europejski szlak św. Jakuba.
za Polska niezwykła

Biskupów na litografii.