Skałeczna (570 m n.p.m.)

Hartenberg

Skałeczna - wzniesienie 570 m n.p.m. położone w Sudetach Wschodnich, w północno-zachodniej części Masywu Śnieżnika, w północno-zachodnim grzbiecie odchodzącym od Śnieżnika, w północnej części Krowiarek, około 2 km, na południowy zachód od miejscowości Trzebieszowice. Położone jest w głównym grzbiecie Krowiarek pomiędzy Różanką na wschodzie a Wróblowym Kierzem na północy. Od południa i zachodu ogranicza ją dolina Piotrówki, od północnego wschodu dolina bezimiennego potoku, dopływu Białej Lądeckiej. ...
Jest to wyraźna kulminacja wznosząca się od wschodu nad szosą z Nowego Waliszowa do Trzebieszowic.
Do północno zachodnich podnóży góry sięają ostatnie zabudowania miejscowości Romanowo. Wzniesienie zbudowane ze skał metamorficznych należących do metamorfiku Lądka i Śnieżnika, głównie łupków łyszczykowych, z drobnymi wkładkami wapieni krystalicznych (marmurów kalcytowych i dolomitowych) serii strońskiej.