Budynek nr 42

Evangelisches Vereins Haus, Evangelisches Vereinshaus

Na spotkaniu w dniu 24 lutego 1906 podpisano apel w sprawie budowy ewangelickiego "Domu Związkowego". Apel poparli m.in. hrabia Seidlitz-Sandreczki, pastorzy Dehmel i Greiner oraz fabrykanci bielawscy Friedrich Dierig, Gustaw Hein, Carl Hoffman oraz Philip i Reinhold Flechtnerowie. Dzięki takiemu poparciu już 5 lipca 1906 r. zebrano 15694,30 marek kapitału i powołano firmę "Budowa Ewangelickiego Domu Związkowego" pod przewodnictwem hrabiego Seidlitz-Sandreczkiego. W dniu 4 sierpnia 1906 r. wbito ...
Na spotkaniu w dniu 24 lutego 1906 podpisano apel w sprawie budowy ewangelickiego "Domu Związkowego". Apel poparli m.in. hrabia Seidlitz-Sandreczki, pastorzy Dehmel i Greiner oraz fabrykanci bielawscy Friedrich Dierig, Gustaw Hein, Carl Hoffman oraz Philip i Reinhold Flechtnerowie. Dzięki takiemu poparciu już 5 lipca 1906 r. zebrano 15694,30 marek kapitału i powołano firmę "Budowa Ewangelickiego Domu Związkowego" pod przewodnictwem hrabiego Seidlitz-Sandreczkiego. W dniu 4 sierpnia 1906 r. wbito pierwszą łopatę w miejscu budowy, którą kierował mistrz budowlany Emil Werler z Bielawy. Uroczystego odbioru i poświęcenia nowego "Ewangelickiego Domu Związkowego", w dniu 4 października 1907 r. dokonał superintendent generalny prowincji śląskiej (biskup) D. Rottebohm. Budowa pochłonęła 58094,85 marek. /SyG/ Źródło:"Chronik von Langenbielau" - Fritz Hoenow - Langenbielau 1931

Ewangelicki Dom Związkowy, na tle Gór Sowich. Zdjęcie wykonano ...
    Ewangeliczny dom parafialny