Figura św. Jana Nepomucena

Kościół św. Katarzyny Panny i Męczennicy

Kirche

Historia kościoła w Złotogłowiach nie jest dokładnie znana. Dokumenty odwołują się do roku 1302. Kościół zbudowany był w stylu gotyckim. W 1904 r. rozebrano nawę kościoła i do zachowanej wieży dobudowano nowy kościół. W wieży mieszczą się dwa dzwony i zegar mechaniczny z 1906 r. Przy wyburzaniu zostało zniszczone ścienne malowidło maryjne, a także freski na wewnętrznych ścianach kościoła. Obecny kościół św. Katarzyny dziewicy i męczennicy reprezentuje również styl gotycki. Ma kwadratową wieżę (zachowaną ...
Historia kościoła w Złotogłowiach nie jest dokładnie znana. Dokumenty odwołują się do roku 1302. Kościół zbudowany był w stylu gotyckim. W 1904 r. rozebrano nawę kościoła i do zachowanej wieży dobudowano nowy kościół. W wieży mieszczą się dwa dzwony i zegar mechaniczny z 1906 r. Przy wyburzaniu zostało zniszczone ścienne malowidło maryjne, a także freski na wewnętrznych ścianach kościoła. Obecny kościół św. Katarzyny dziewicy i męczennicy reprezentuje również styl gotycki. Ma kwadratową wieżę (zachowaną z pierwotnego kościoła) zakończoną attyką i spiczastym dachem zwieńczonym chorągiewką z datą 1591 rok. Kościół ogrodzony jest murem z okazałą barokową bramą. Zarówno w zwieńczeniu ołtarza, jak i w jego centrum znajdują się obrazy patronki kościoła – św. Katarzyny: źródło: - FM

Złotogłowice rok około 1920. Widok na kościół - obecnie pod wezwaniem ...
    Złotogłowice. Kościół, pomnik wojenny i fragment wsi.