Budynek nr 64

Pierwotnie kamienica czynszowa, po I WŚ, na parterze w północnej stronie (2/3 powierzchni) powstał duży sklep kolonialny z szerokimi schodami z mosiężnymi poręczami. Przy wejściu, po obu bokach szklane, półokrągłe witryny z giętego szkła. Sklep prowadził kupiec Fritz Schubert, który mieszkał też w tym budynku. Po II WŚ był tu spożywczy sklep MHD, do końca lat 80. Po likwidacji tego sklepu i remoncie (witryny i poręcze zniknęły. Teraz jest tu sklep mięsny prywatnej bielawskiej firmy przetwórstwa mięsnego. ...
Pierwotnie kamienica czynszowa, po I WŚ, na parterze w północnej stronie (2/3 powierzchni) powstał duży sklep kolonialny z szerokimi schodami z mosiężnymi poręczami. Przy wejściu, po obu bokach szklane, półokrągłe witryny z giętego szkła. Sklep prowadził kupiec Fritz Schubert, który mieszkał też w tym budynku. Po II WŚ był tu spożywczy sklep MHD, do końca lat 80. Po likwidacji tego sklepu i remoncie (witryny i poręcze zniknęły. Teraz jest tu sklep mięsny prywatnej bielawskiej firmy przetwórstwa mięsnego. Po 1970 r. połowę pozostałej części parteru (od frontu) przeznaczono na prywatny zakład zegarmistrzowski (pierwotnie działał od 1946 r. po przeciwnej stronie ulicy, w wyburzonym w 1970 r. domu nr 3 przy pl. Kościelnym) Po przejściu zegarmistrza, repatrianta z okolic Grodna, na emeryturę, lokal miał różnych dzierżawców. Teraz jest tu prowadzony lombard (znak czasów). /SyG/

Widok na obecną ul. Piastowską , dawna Dierigstrasse.
    Budynek Nr64 po lewej stronie i widok na ul.Piastowską. W starych ...