Most drogowy (kolektor ściekowy / ul. Wieniawskiego)

Most drogowy w ciągu ul. Wieniawskiego w Wałbrzychu. Pod wiaduktem przebiega główny kolektor ściekowy odprowadzający nieczystości do oczyszczalni w Świebodzicach Cierniach. Być może jest to dawny most nad Pełcznicą lub jej odnogą (np. młynówką). Niestety archiwalne plany są w tym miejscu bardzo niedokładne. Można z nich wyczytać, że od strony północnej pod wiadukt wchodzi lokalna droga a od strony południowej - wpływa Pełcznica. Temat jest otwarty, wymaga dalszych badań. Nie ma pewności czy na planie ...
Most drogowy w ciągu ul. Wieniawskiego w Wałbrzychu. Pod wiaduktem przebiega główny kolektor ściekowy odprowadzający nieczystości do oczyszczalni w Świebodzicach Cierniach. Być może jest to dawny most nad Pełcznicą lub jej odnogą (np. młynówką). Niestety archiwalne plany są w tym miejscu bardzo niedokładne. Można z nich wyczytać, że od strony północnej pod wiadukt wchodzi lokalna droga a od strony południowej - wpływa Pełcznica. Temat jest otwarty, wymaga dalszych badań. Nie ma pewności czy na planie z 1860 roku zaznaczony jest ten wiadukt, wówczas most, czy sąsiedni obiekt - .

Widok na most i zjazd na ul. Lubiechowska.
    Ulica Wieniawskiego na wprost most nad rzeką Pełcznicą po lewej ...