2022-2023 - Remont budynku wielorodzinnego

Budynek wielorodzinny

Internat i magazyn żywnościowy (dawne)

Kompleks budynków wybudowany w połowie lat 80 XX w. Największy budynek (dawny internat) po wybudowaniu pełnił rolę koszar dla żołnierzy Batalionów Inżynieryjno - Budowlanych z Wrocławia. Żołnierze (a właściwie skoszarowana, półdarmowa siła robocza) ci remontowali i budowali obiekty obecnego Wojskowego Szpitala Uzdrowiskowego. Do ówczesnych koszar dobudowano stołówkę i magazyny żywnościowe. Po likwidacji batalionów, w dawnych koszarach przeprowadzono remont - obiekt stał się internatem dla białego ...
Kompleks budynków wybudowany w połowie lat 80 XX w. Największy budynek (dawny internat) po wybudowaniu pełnił rolę koszar dla żołnierzy Batalionów Inżynieryjno - Budowlanych z Wrocławia. Żołnierze (a właściwie skoszarowana, półdarmowa siła robocza) ci remontowali i budowali obiekty obecnego Wojskowego Szpitala Uzdrowiskowego. Do ówczesnych koszar dobudowano stołówkę i magazyny żywnościowe. Po likwidacji batalionów, w dawnych koszarach przeprowadzono remont - obiekt stał się internatem dla białego personelu. Magazyny żywnościowe pełniły swoją role do początku XXI w. Obecnie kompleks budynków jest w zarządzie AMW - przeznaczony do sprzedaży. Na początku 2012 r. obiekt zakupił właściciel firmy AGJ, która zajmuje się handlem opałem. Rada miasta wyraża zgodę na nabycie prawa własności nieruchomości gruntowej zabudowanej , położonej w Lądku Zdroju, przy ul. Klonowej 13, obręb Nowy Zdrój, oznaczonej geodezyjnym numerem 351/35 (AM-12), o pow. 0,2607 ha stanowiącej własność prywatna. W lutym 2019 r. lądecki magistrat ogłosił zapytanie ofertowe na wykonanie dokumentacji projektowej. Wyłoniono autora projektu. Jest to pracownia PIK s.c. Anna i Maciej Pindurowie z Żor. Cena prawie 48 tys. zł. Dodał. Waluś.

Lądek, ul. Klonowa.
    Dawny internat WSzUR. Obecnie nieużytkowany.