Tablica pamiątkowa Wrocław z Węgrami

Odsłonięcie tablicy pamiątkowej odbyło się 21 listopada 2011 r. o godz. 14.00. W uroczystości udział wzięli: László Sólyom - były prezydent Republiki Węgierskiej, Janos Tischler - dyrektor Węgierskiego Instytutu Kultury, Rafał Dutkiewicz - prezydent Wrocławia, Jarosław Broda - dyrektor Wydziału Kultury, ks. kardynał Henryk Gulbinowicz, prof. Christos Mendzios z wrocławskiej Akademii Sztuk Pięknych i wrocławianie.
Napis na tablicy: Mieszkańcom Wrocławia, którzy solidarnie wspierali braci Węgrów ...
Napis na tablicy: Mieszkańcom Wrocławia, którzy solidarnie wspierali braci Węgrów podczas Rewolucji Węgierskiej 1956 w walce o wolność i niepodległość przeciwko dyktaturze komunistycznej. Wrocławianie oddali 200 litrów krwi rannym powstańcom węgierskim. Zebrali ponad 2 miliony złotych, dary i medykamenty, które specjalnym lotem dostarczyli do Budapesztu.
Samorząd Wrocławia. Węgierski Instytut Kultury w Warszawie. Wrocław 2011 r.

Przed Domem Studenckim Dwudziestolatka. Odsłonięcie tablicy pamiątkowej ...