Zabudowa gospodarcza w zespole pałacowym

Wokół pałacu rozciąga się rozległy park krajobrazowy. W pobliżu zabudowania gospodarcze folwarku, pochodzące z XIX w. i pierwszego ćwierćwiecza XX w. W nieznanych okolicznościach w ścianie jednego z pofolwarcznych budynków znalazła się tablica z kartuszem herbowym hrabiego von Wartensleben, z pobliskich Samborowic . Jagielno nigdy nie było własnością rodziny von Wartensleben. Możliwe, że kartusz przeniesiono po drugiej wojnie światowej, z rozpadającego ...
Wokół pałacu rozciąga się rozległy park krajobrazowy. W pobliżu zabudowania gospodarcze folwarku, pochodzące z XIX w. i pierwszego ćwierćwiecza XX w. W nieznanych okolicznościach w ścianie jednego z pofolwarcznych budynków znalazła się tablica z kartuszem herbowym hrabiego von Wartensleben, z pobliskich Samborowic . Jagielno nigdy nie było własnością rodziny von Wartensleben. Możliwe, że kartusz przeniesiono po drugiej wojnie światowej, z rozpadającego się pałacu w Samborowicach. Jest jednak jeszcze inna hipoteza, być może Otto von Bangerow z Samborowic prowadził w swojej rezydencji w latach dwudziestych XX w. prace budowlane i postanowił pozbyć się kartusza, z herbem jej wcześniejszego właściciela. Kartusz mógł zostać przekazany rodzinie Ballestrem, która wmurowała go w ścianę wznoszonego budynku gospodarczego

Widok na zabudowania dawnego majątku ziemskiego w Jagielnie.
    Jagielno, widok na przypałacowe zabudowania gospodarcze.