Wnętrza pawilonu wejściowego

Pawilon wejściowy

W 1979r. rozpoczęto budowę pawilonu wejściowego, którą prowadziła Grupa Robót nr 8 w Wałbrzychu Przedsiębiorstwa Budowlanego Przemysłu Węglowego w Katowicach; prace zakończono z wieloma usterkami w 1983r. Budynek, w którym mieści się część ekspozycyjno - informacyjna, punkt sprzedaży biletów, pamiątek, folderów,, szatnia, sanitariaty itp.., zlokalizowano w niecce nieczynnego kamieniołomu Kletno III przy wejściu 1 do jaskini. Koncepcja architektoniczna przewidywała zachowanie otoczenia jaskini w miarę ...
W 1979r. rozpoczęto budowę pawilonu wejściowego, którą prowadziła Grupa Robót nr 8 w Wałbrzychu Przedsiębiorstwa Budowlanego Przemysłu Węglowego w Katowicach; prace zakończono z wieloma usterkami w 1983r. Budynek, w którym mieści się część ekspozycyjno - informacyjna, punkt sprzedaży biletów, pamiątek, folderów,, szatnia, sanitariaty itp.., zlokalizowano w niecce nieczynnego kamieniołomu Kletno III przy wejściu 1 do jaskini. Koncepcja architektoniczna przewidywała zachowanie otoczenia jaskini w miarę możliwości bez zmian. Dlatego też, wykorzystując istniejącą nieckę. planowano ograniczyć część architektoniczną do wprowadzenia dwóch płaszczyzn : dachu i ściany przedniej. Pawilon zaprojektowano jako wnętrze jednoprzestrzenne i wielofunkcyjne. Od strony zbocza kamieniołomu zaprojektowano antresolę( półpiętro), a pod nią śluzę wejściową do jaskini. Niestety projekt uległ zmianom na etapie wykonawstwa. Okazało się bowiem, że skrasowiałe podłoże na obrzeżach niecki nie pozwala na posadowienie łuków stropowych. Spowodowało to konieczność wysunięcia pawilonu z istniejącego wgłębienia oraz zastąpienie naturalnych zboczy ścianami żelbetowymi. Powierzchnia łącznie z antresolą wynosi ok. 365 m2. Autorami projektu są architekci : Beata Mańkowska, Mirosław Wiejak i inż. Lech Madejski( konstruktor). Oprócz tego, w wyrobisku nieczynnego kamieniołomu Kletno II miał powstać pawilon usługowy. Z jakiś powodów zrezygnowano z tego projektu. Główny parking usytuowano około 2km poniżej jaskini, na terenie zakładu przeróbczego. Od parkingu turyści dochodzą pieszo do jaskini, mijają po lewej stronie źródło Marianny ( na cześć Marianny Orańskiej), a po prawej wyrobisko kamieniołomu Kletno I, który funkcjonował jeszcze do 1993r. Na podstawie : Jaskinia Niedzwiedzia w Kletnie wyd. Ossolinneum 1989r.

komentarze: 0
    Jaskinia Niedźwiedzia, wejście. (750 m n. p. m.) https://polska-org.pl/958061,foto.html?idEntity=521402
    Fragment placu przed wejściem do jaskini.
    Wejście do jaskini