Wodowskaz

W Trestnie, gdzie Odra płynie pojedynczym nurtem (już kilkaset metrów w dół rzeki znajdują się pierwsze rozwidlenia koryta, kanały, jazy, śluzy i inne budowle hydrotechniczne) zlokalizowany jest najważniejszy dla miasta wodowskaz. Podczas podwyższonego stanu wód dojazd do wsi bywa utrudniony lub niemożliwy z powodu zalania dróg. Podczas "powodzi tysiąclecia" w lipcu 1997 wieś została zalana na wysokość powyżej 2,5 metra. Obsługa wodowskazu, odcięta od miasta, przekazywała wówczas odczyty do centrum ...
W Trestnie, gdzie Odra płynie pojedynczym nurtem (już kilkaset metrów w dół rzeki znajdują się pierwsze rozwidlenia koryta, kanały, jazy, śluzy i inne budowle hydrotechniczne) zlokalizowany jest najważniejszy dla miasta wodowskaz. Podczas podwyższonego stanu wód dojazd do wsi bywa utrudniony lub niemożliwy z powodu zalania dróg. Podczas "powodzi tysiąclecia" w lipcu 1997 wieś została zalana na wysokość powyżej 2,5 metra. Obsługa wodowskazu, odcięta od miasta, przekazywała wówczas odczyty do centrum kryzysowego drogą radiową. (źródło: wikipedia)

Wodowskaz w Trestnie po przebudowie("bohater" mediów w czasie ...
    Trestno, 19. maja - wodowskaz pokazuje stan alarmowy (450 cm). ...