Pomnik Johanna Hessa

Johann-Heß-Denkmal

Autorem tablicy był wrocławski rzeźbiarz Paul Schultz, uczeń Christiana Behrensa i Augusta Rodina, zmarły w roku 1950 w polskim Wrocławiu. Był on autorem min. wielu pomników poświęconych żołnierzom poległym w I wojnie światowej.
Wykonana przez Paula Schultza (1875-1950) z lwóweckiego piaskowca tablica została odsłonięta 21 października 1917r. z okazji czterechsetlecia reformacji. Ukazane na tablicy postacie to osoby związane z zakładaniem kościoła ewangelickiego we Wrocławiu ...
Wykonana przez Paula Schultza (1875-1950) z lwóweckiego piaskowca tablica została odsłonięta 21 października 1917r. z okazji czterechsetlecia reformacji. Ukazane na tablicy postacie to osoby związane z zakładaniem kościoła ewangelickiego we Wrocławiu i na Śląsku, w samym środku stoi wygłaszający mowę pierwszy wrocławski pastor Johann Heß (1490-1547), na samym końcu po prawej pierwszy, wskazujący palcem pastor kościoła św. Elżbiety Ambrosius Moiban, na lewo od niego założyciel i rektor gimnazjum w Złotoryi Valentin Friedland zwany Trotzendorfem (1490-1556), dalej siedzący i pogrążony w lekturze lekarz nadworny Habsburgów Johann Crato von Crafftheim (1519-1585), osobą która opiera się na plecach von Crafftheima jest Heinrich Rybisch (1485-1544). [(o¿o)]

Pomnik dra Johanna Hessa, teologa reformacji, twórcy szpitala ...
    Relief umieszczony na wschodniej elewacji kościoła Marii Magdaleny ...