15. Śmigłowcowe Mistrzostwa Świata FAI i Piknik Śmigłowcowy

15. Śmigłowcowe Mistrzostwa Świata FAI (15th FAI World Helicopter Championships) odbyły się na lotnisku Aeroklubu Ziemi Lubuskiej w Przylepie, w dniach 12-16.08.2015r. Były to drugie mistrzostwa z tego cyklu rozegrane w Polsce (poprzednie, 4. ŚMŚ, odbyły się w 1981r. w Piotrkowie Trybunalskim).Ponad 50 załóg rywalizowało w czterech punktowanych konkurencjach: nawigacji, fender rigging, lataniu precyzyjnym i slalomie. Ponadto rozegrane zostały konkurencje dodatkowe, nie zaliczające się do punktacji ...
Ponad 50 załóg rywalizowało w czterech punktowanych konkurencjach: nawigacji, fender rigging, lataniu precyzyjnym i slalomie. Ponadto rozegrane zostały konkurencje dodatkowe, nie zaliczające się do punktacji generalnej mistrzostw: freestyle oraz wyścigi równoległe (heli races).
W mistrzostwach bezkonkurencyjni byli reprezentanci Rosji, zajmując miejsca od 1 do 7. W klasyfikacji generalnej mistrzostw triumfowali Maxim Sotnikov i Oleg Puajukas (1194,1 pkt. na 1200 możliwych), drugie miejsce zajęła załoga Viktor Korotaev/Vladimir Ziablikov (1183,6 pkt), a trzecie - Aleksei Maiorov/Sergei Kostin (1177,4 pkt). Najwyżej sklasyfikowana załoga polska, bracia Marcin i Michał Szamborscy, zajęli 8. miejsce (1150 pkt).
W klasyfikacji kobiet także dominowały Rosjanki (1. Liudmila Kosenkova/Elena Prokofyeva - 1151,0 pkt, 2. Galina Shpigovskaja/Ljubov Gubar - 1125,4 pkt, 3. Irina Didenko/Svetlana Gumbatova - 1102,0 pkt). Piąte miejsce zajęła najmłodsza ekipa mistrzostw – Polki Maria Muś/Magdalena Woch (842,1 pkt).
W klasyfikacji drużynowej zwyciężyła Rosja przed Białorusią i Ukrainą; piąte miejsce zajęła reprezentacja Polski.
Ciekawostką mistrzostw był udział - jako pilota - dwukrotnego zdobywcy Pucharu Świata w skokach narciarskich, Thomasa Morgensterna (załoga Th.Morgenstern/P.Kohle zajęła 21 miejsce).
Specjalnym gościem mistrzostw był skoczek spadochronowy Felix Baumgartner, znany ze skoku ze stratosfery z wysokości 39 km (w 2012r.).

W dwóch ostatnich dniach Mistrzostw Świata, 15-16.08.2015r., imprezie towarzyszył Piknik Śmigłowcowy, w rach którego publiczność mogła podziwiać konkurencje rozgrywane w obrębie lotniska, a także pokazy śmigłowcowe i sprzętu wojskowego.
[jawc, wg i ]

Zachodni fragment lotniska Aeroklubu Ziemi Lubuskiej w Przylepie ...