Kościół św. Feliksa i Adaukta (dawny)

Pierwsza wzmianka o świątyni we wsi pochodzi z 1339 roku, ale nie było tutaj parafii i przez długi okres czasu na msze przyjeżdżał kapłan ze Zlatych Hor. Dopiero przejście Jarnołtówka pod panowanie Prus wymusiło powstanie oddzielnej parafii. Gotycki kościół, który nosił ciekawe wezwanie śś. Feliksa i Adaukta w latach 1753-54 został przebudowany w stylu barokowym. Kościół ten nie dotrwał do naszych czasów, bowiem został zniszczony przez powódź, jaka nawiedziła okolice w 1903 roku - a jego pozostałości ...
Pierwsza wzmianka o świątyni we wsi pochodzi z 1339 roku, ale nie było tutaj parafii i przez długi okres czasu na msze przyjeżdżał kapłan ze Zlatych Hor. Dopiero przejście Jarnołtówka pod panowanie Prus wymusiło powstanie oddzielnej parafii. Gotycki kościół, który nosił ciekawe wezwanie śś. Feliksa i Adaukta w latach 1753-54 został przebudowany w stylu barokowym. Kościół ten nie dotrwał do naszych czasów, bowiem został zniszczony przez powódź, jaka nawiedziła okolice w 1903 roku - a jego pozostałości rozebrano . Obecna świątynia zbudowana została w stylu neogotyckim i pochodzi z 1907 roku.
Opis powodzi z 1903 r.
"Powódź w 1903 roku była jedną z największych w historii regionu. Zniszczonych zostało wówczas wiele budynków, w tym kościół w Jarnołtówku. Przerażający dla mieszkańców tej wsi widok ukazał się, gdy wezbrane wody dotarły do cmentarza, wypłukując z ziemi zwłoki pochowanych tam ludzi i niosąc je na swych falach. Jakby dla przeciwwagi, w niedalekich Mikulovicach woda zniszczyła magazyn produkowanych tam tureckich czapek, tzw. fezów. Unoszące się na wodzie tysiące kolorowych nakryć głowy wyglądały niezwykle malowniczo. Po powodzi zniszczone tereny odwiedziła cesarzowa Augusta Wiktoria, która poruszona wielkością strat sfinansowała budowę zapory na Złotym Potoku."

Zniszczony po powodzi w 1903 r.barokowy kościół św. Bartłomieja ...
    Barokowy kościół zniszczony przez powódź w 1903 r. Ruiny zostały ...