Kamienica nr 23 (Placówka Straży Granicznej)

przełom XVII i XIX w.

Trzykondygnacyjna kamienica mieszczańska wzniesiona na przełomie XVIII i XIX w. na planie podkowy z małym kwadratowym dziedzińcem od podwórza, nakryta stromym dachem dwuspadowym.
Budynek nr 22 i nr 23 przylegają do siebie i są usytuowane po północnej stronie ul. Partyzantów, przy jej zbiegu z ul. Rycerską, po zachodniej stronie tej ulicy. Od zachodu budynki sąsiadują z kościołem św. Jana Chrzciciela, który oddziela od sąsiedniej posesji mur ceglany. Na tyłach kamienic znajdują się dwa skrzydła garażów; ...
Budynek nr 22 i nr 23 przylegają do siebie i są usytuowane po północnej stronie ul. Partyzantów, przy jej zbiegu z ul. Rycerską, po zachodniej stronie tej ulicy. Od zachodu budynki sąsiadują z kościołem św. Jana Chrzciciela, który oddziela od sąsiedniej posesji mur ceglany. Na tyłach kamienic znajdują się dwa skrzydła garażów; całość odgrodzona od ulicy Rycerskiej ogrodzeniem z prętów żelaznych.
Obecnie (czerwiec 2019) jest administrowana przez Straż Graniczną.
Źródło: