Szubienica (dawna)

Miejsce straceń w Sobieszowie znajdowało się poza miejscowością, na terenie niezabudowanym wykorzystywanym jako łąki i pastwiska, w sąsiedztwie pół uprawnych. Świetnie widoczne jest na rycinie z 1752 r. wg F.B. Wernera (wikimedia). Na niewielkim wzniesieniu - obok wbitego koła egzekucyjnego - znajdowała kamienna, cylindryczna szubienica o trzech filarach podtrzymujących belki egzekucyjne. Miejsce to było często wykorzystywane. Straciło tu życie co najmniej 19 osób - kobiet i mężczyzn - poprzez powieszenie, ...
Miejsce straceń w Sobieszowie znajdowało się poza miejscowością, na terenie niezabudowanym wykorzystywanym jako łąki i pastwiska, w sąsiedztwie pół uprawnych. Świetnie widoczne jest na rycinie z 1752 r. wg F.B. Wernera (wikimedia). Na niewielkim wzniesieniu - obok wbitego koła egzekucyjnego - znajdowała kamienna, cylindryczna szubienica o trzech filarach podtrzymujących belki egzekucyjne. Miejsce to było często wykorzystywane. Straciło tu życie co najmniej 19 osób - kobiet i mężczyzn - poprzez powieszenie, ścięcie i łamanie kołem (za kradzieże, zabójstwa w tym dzieciobójstwo i kazirodztwo). Szubienicę rozebrano w l. 1844-1846. Obecnie to miejsce możemy sytuować w widłach ul. Sportowej i Makuszyńskiego. (w oparciu o D. Wojtucki. Publiczne miejsca straceń na Dolnym Śląsku...2009)

Sobieszów w połowie XVIII w.; widoczny zamek Chojnik, pałac Schaffgotschów, ...
    Miejsce - w widłach ulic Makuszyńskiego i Sportowej (za kępą drzew) ...