2015 - Remont zamku

2011 - Remont zamku

2013 - Remont zamku

2012 - Remont zamku

2016 - Remont zamku

Remont zamku

Prochowicki zamek nad Kaczawą był rezydencją książąt legnickich. Rozbudowany w stylu renesansowym w XVI w. ufortyfikowany w XVII w.
Podczas II wojny światowej uległa zniszczeniu część domu gotyckiego w północnym skrzydle zamku, w owym czasie powstała również wyrwa w południowo-wschodnim narożu czworobocznej wieży. Zachował się główny korpus zamku z XVI-XVII w. z wieżą oraz wały z bastejami. Od 1960 r. były prowadzone prace remontowe.
Po okresie przemian gospodarczych pozostawiony latami bez stałego ...
Po okresie przemian gospodarczych pozostawiony latami bez stałego nadzoru i opieki, pozostaje niestety celem wandalizmu, a wręcz dewastacji.
Następnie władze gminy odstępują go w prywatne ręce. Nowy właściciel zamku w Prochowicach po kilku latach przystępuje do remontu, który jest prowadzony pod ścisłym nadzorem nie tylko konserwatora zabytków, ale i archeologów. Doprowadzenie go do stanu pierwotnego nie jest łatwym zadaniem .